Etnisyys: Irlantilainen, skotti ja walesilainen - yleisimmät maat
MyHeritage DNA-käyttäjien tietojen perusteella etnisyys Irlantilainen, skotti ja walesilainen on yleinen seuraavissa maissa.
Valitse toinen etnisyys
Prosentti kertoo kyseisessä maassa olevien MyHeritage DNA-käyttäjien osuuden, joilla on etnisyytenä Irlantilainen, skotti ja walesilainen.
Näytä kaikki maat
etnisyys: Irlantilainen, skotti ja walesilainen
Ison-Britannian ja Irlannin saarten läntinen alue on kuudesta kelttiläisestä kansasta polveutuvan kansan kotialuetta. Nämä kansat muodostuvat kahdesta etnolingvistisestä ryhmästä: briteistä, jotka joutuivat siirtymään anglosaksien tieltä asettuen nykyiseen Walesiin, Cornwalliin ja Bretagneen, sekä kelteistä, joiden kulttuurista tuli hallitseva Irlannissa, ja jotka sitten levittäytyvät myös Skotlantiin ja Mansaarelle. Kaikissa näissä kulttuureissa on jatkuvasti puhuttu jotakin kulttuurin alkuperäisen kelttiläisen murteen muodoista. Sana “irlantilainen” juontuu gaelinkielisestä alueen nimestä Éire, ja nyky-irlantilaiset ovat lisäksi esiäitiensä ja -isiensä rikkaan runojen, musiikin, tarinankerronnan, tanssin ja mytologian kulttuurin perijöitä. Skotlantilaiset kehittivät oman erillisen kulttuurinsa sekä oman gaelin ja skotin kielen murteensa, vaikkakin polveutuvat samoista juurista. Kansan nimi tulee kaikkia kelttejä tarkoittavasta latinankielisestä termistä "scoti". Heidän brittiläiset naapurinsa, kymrit, leimattiin germaanisen kielen sanalla "walhaz", joka tarkoittaa "ulkomaalainen" tai "muukalainen". Kansan etnistä alkuperää kuvaava termi sekä heidän kielensä nimi on johdettu tästä termistä. Keskiajalla anglonormanni-valloittajat hyökkäsivät alueelle, ja englantilainen kolonisaatio 1500- ja 1600-luvuilla muutti sen etnistä ja kielellistä luonnetta ottamalla käyttöön englannin kielen, jota tänä päivänä käytetään kaikkialla Ison-Britannian ja Irlannin saarten alueella. Irlantilaiset, skotlantilaiset ja kymrit ovat silti erittäin ylpeitä omista kielistään, historiastaan, perinteistään ja muista kulttuurisista erityispiirteistään.