Etnisyys: Mizrahi juutalainen - iranilainen/irakilainen - tärkeimmät maat
MyHeritage DNA-käyttäjien tietojen perusteella etnisyys Mizrahi juutalainen - iranilainen/irakilainen on yleinen seuraavissa maissa.
Valitse toinen etnisyys
Prosentti kertoo kyseisessä maassa olevien MyHeritage DNA-käyttäjien osuuden, joilla on etnisyytenä Mizrahi juutalainen - iranilainen/irakilainen.
Näytä kaikki maat
etnisyys: Mizrahi juutalainen - iranilainen/irakilainen
Juutalaiset ovat eläneet historiallisessa Persian valtiossa yli 2700 vuotta, karkoitettuna babylonialaisten ja assyyrialaisten toimeesta paikkaan ,jota he kutsuivat nimellä "maailman loppu", nykyiseen Iraniin ja Irakiin. Noin 1700 vuotta sitten, noiden karkoitettujen perilliset näyttelivät avainosaa luotaessa Babylonian Talmudia, pestautuen juutalaiseen yhteisöön, joka kukoisti keskiajalle asti, milloin juutalainen hyvinvointi vaihteli riippuen vallassa olevasta hallinnosta. 1950 luvun alkupuolella enemmän kuin kolme neljäsosaa Irakin juutalaisesta yhteisöstä siirtyi Israeliin, paeten juutalaisvastaista lainsäädäntöä. Tuhannet Iranin (myös kutsuttuna Persian) juutalaiset muuttivat Israeliin, kun valtio perustettiin 1948. Iranin islamilaisen vallankumouksen aattona 1978 noin 80 000- 100 000 juutalaista asui siellä. Koska suurin osa on muuttanut Yhdysvaltoihin, Israeliin, Kanadaan ja muualle, niin nykyään noin 20 000 juutalaista asuu yhä Iranissa. Mizrahi (joka merkitsee itäistä hepreankielessä) juutalaisia löytyy myös Afganistanista, Intiasta, Uzbekistanista ja muilta alueilta. Jotkut oppineet liittävät Mizrahimin laajimpaan määritelmään Sephardimista, mutta ei ole olemassa kytkentää iberialaiseen alkuperään, vaikka samanlaisuuksia esiintyy liturgiassa, ruoassa ja muissa kulttuuriillisissa näkökohdissa.